A fenntarthatóság bölcsője a család - Beszámoló a X. Európai Nagycsaládos Konferenciáról (2021.07.09-11., Keszthely)

A X. Európai Nagycsaládos Konferencia 2021. július 9-11. között Keszthelyen zajlott, témája a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság és Európa jövője volt. A kutatások jól bizonyítják, hogy a médiában terjedő álhírek - miszerint a nagycsaládosok jobban szennyeznék a környezetüket és a klímaváltozás miatt nem érdemes gyermeket szülni - nem igazak. Épp ellenkezőleg: a család a fenntarthatóság bölcsője, a nagycsaládos lét és a környezetvédelem pedig kéz a kézben járnak. A háromnapos rendezvényen több előadás is kitért a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásaira, amelyek szintén a környezetvédelem és a nagycsaládosok viszonyát tárják fel. A konferenciát a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a European Large Families Confederation (ELFAC) rendezte, neves külföldi és magyar előadók, vendégek és nagycsaládos szülők, gyermekek részvételével, akik 10 különböző országból érkeztek.

A pénteki nap során Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége Böjte Csaba szerzetes szavaival köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a gyermekvállalás és a házasság szépségeit és megtartó erejét. Azt mondta: a keszthelyi konferencián olyan emberek találkoznak, akik kiállnak a gyermekes családokért, akik maguk is több gyermeket nevelnek, miközben családszervezeteket, rászoruló családokat, gyermekeket támogatnak.

Arról is beszélt, hogy a világjárvány miatt kritikus helyzetbe került gyermekek nevelését, taníttatását segítő Regőczi Alapítvánnyal esélyt teremtenek arra, hogy a fiatalok boldog jövőt építhessenek maguknak.

Novák Katalin családokért felelős miniszter a megnyitó videóüzenetében üdvözölte a megjelenteket. A miniszter a családot és a születendő gyermekeket a fenntarthatóság zálogának nevezte. Úgy fogalmazott: a gyermek "erőforrás" a szüleinek, a családjának és az egész nemzetnek. Kihangsúlyozta, hogy a magyar kormány azért dolgozik, hogy minden tervezett gyermek megszülethessen, ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak, ezért 2010-hez képest már háromszorosára emelték a családoknak adható támogatásokat, és jövőre a személyi jövedelemadó jelentős részét visszatérítenék a gyermeket nevelő családoknak. Kitért az otthonteremtési programra, a júliustól megemelt csecsemőgondozási díjra, valamint a négy- vagy többgyermekes édesanyáknak járó személyi jövedelemadó-mentességre is.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a konferencia mottójára utalva a családokat a fenntarthatóság bölcsőjének nevezte, és örömét fejezte ki amiatt, hogy ismét Magyarország rendezheti meg a kongresszust.

A köszöntők után Dubravka Suica, az Európai Bizottság demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnöke videóüzenetében úgy fogalmazott: támogató környezetet kell biztosítani a családoknak, függetlenül attól, hogy mekkorák és "milyen az összetételük".

Az európai politikus az idősödést az EU egészére jellemző demográfiai problémának nevezte, ugyanakkor felhívta a figyelmet a generációk közötti szolidaritás fontosságára is.

Varga Judit igazságügyi miniszter előadásában kijelentette: a családok gyarapodása nélkül nem képzelhető el fenntartható fejlődés. Hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődésnek nemcsak a környezeti, hanem a társadalmi és gazdasági pillérét is figyelembe kell venni. A hiteles környezet- és klímavédelem a családbarát politika alapja, mert egészséges környezetet és fenntartható életet biztosít a jelen és a jövő nemzedékeinek.

A magyar kormány kiemelt célja a klímaváltozás elleni hatékony fellépés, ezért a másfél éve meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként támogatják a nagycsaládosok elektromos autóvásárlását, valamint a napelemek és a korszerű fűtési megoldások kiépítését.

Varga Judit arról is beszélt: Magyarország a világon hetedikként rögzítette törvényi szinten a klímasemlegességi célt 2050-re, valamint a körforgásos gazdasági modellre történő átállás felgyorsítását - utóbbi a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításnak is központi eleme.

Az igazságügyi miniszter kétszer is utalt a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) 2020-as tavaszi kutatására, amely megmutatta, hogy a magyar családok ismerik a környezetünket fenyegető problémákat és gyermekeik jövője érdekében hajlandóak is tenni a környezetvédelemért. A felmérésből az is kiderült, hogy a családok 94 százaléka környezettudatosan neveli gyermekét és leginkább a nagycsaládosokra jellemző ez az életforma.

Regina Maroncelli, az ELFAC elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagycsaládok egymást támogatva erősek, de egy betegség vagy gazdasági probléma esetén az elszegényedés is reális veszélyt jelenthet rájuk. A modern világban a statisztikák szerint a háztartásoknak csak 12 százalékában él három vagy több gyermek. A kongresszust jó alkalomnak nevezte, hogy megmutassák, miben tudják erősíteni a közösségeket a nagycsaládosok.

Délután a Georgikon Majortörténet Múzeumban a finom ebéd elfogyasztása után a családok kézműves foglalkozásokon, kulturális és szabadidőprogramokon vehettek részt.

Az Európai Nagycsaládos Szövetség (ELFAC) által rendezett, „Effektív családpolitikák Európában” elnevezésű szekcióban dr. Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) stratégiai elnökhelyettese ismertette a magyar családpolitika elvi alapjait, eredményeit és intézkedéseit.

A magyar mellett a lengyel családpolitika, illetve a Katolikus Családszervezetek Szövetsége, a FAFCE munkájának bemutatása szerepelt a napirenden.

Óriási sikert aratott a KINCS standja, amely játékos kvízzel várta a gyerekeket és szüleiket, akik közül senki nem tért haza üres kézzel. A fotófalunk mögé is sok család beállt, készültek a vidám fotók a közösségi média felületeire.

***

Szombaton a Balaton Színházban folytatódtak az előadások; a moderátor dr. Molnár Balázs, a KINCS elnökhelyettese, illetve Regina Maroncelli, az ELFAC elnöke volt.

Kardosné Gyurkó Katalin és Regina Maroncelli köszöntötte a második nap vendégeit, majd a Benyus család szórakoztatta a közönséget csodálatos muzsikájukkal.

Pro Familiis díjat vett át Novák Katalin családokért felelős minisztertől Joó Kinga, a KINCS nemzetközi főmunkatársa és a NOE alelnöke, valamint Ignacio Socias, az IFFD vezetője.

Az eseményen Kardosné Gyurkó Katalin NOE Hűség díjjal tüntette ki a Benyus családot, akik immár a harmadik generációban zenélnek együtt, többszörös nagycsaládként.

Regina Maroncelli az ELFAC díjával ismerte el a Magyar Nemzeti Bank családokért végzett munkáját.

Novák Katalin családokért felelős miniszter előadásában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány 2010 óta tettekkel is azt bizonyítja, hogy a családokért dolgozik, támogatja, segíti őket.

Elmondta, hogy a fenntartható családpolitikának három fontos alappillére van. Az egyik a politikai szándék: legyenek olyan vezetői az országnak, a közösségnek, akik fontosnak tartják, hogy a családok erősek maradhassanak és megerősödhessenek. A második pillér az anyagi támogatás: a magyar kormány 2010-ben azt határozta el, hogy munkaalapra helyezi a családtámogatásokat, ezért van most lehetőség arra, hogy megemelje a családok támogatására fordítható összeget.

A következő évben az emberek munkájának köszönhetően a költségvetésben háromszor akkora támogatási összeg szerepel a családok számára, mint 2010-ben. Novák Katalin hozzátette: ha a gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot, a kormány jövőre visszaadja a befizetett személyi jövedelemadó jelentős részét a gyermekeket nevelő családoknak. Ezzel is szeretnék elismerni, hogy a munkának becsülete van.

A fenntartható családpolitika harmadik pillére a támogatók, a közösségek. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) valódi civil szervezetként három évtizede következetesen dolgozik a magyar családokért, valódi közösségeket, értékeket képvisel.

„A család a szeretet bölcsője, a család a szeretet fenntartásának záloga”, a célunk pedig a szeretet fenntartása - fogalmazott a miniszter. A magyar nemzet fenntartása, a magyar kultúra megőrzése, az értékek továbbadása generációról-generációra, a magyar emberek közösségének a megerősítése, fenntartása olyan cél, amiért könnyebben tudunk lelkesedni - hangoztatta.

Raul Sanchez (az ELFAC főtitkára) utalt a Kopp Mária Intézettel közösen készített kutatásra. Elmondta, hogy már a 19. századtól azt sulykolják, hogy a bolygónk el fog pusztulni, ami nem igaz. Fontos lenne a hamis propagandát, a kliséket kerülni, hiszen a klímaváltozás ugyan valós probléma, de a friss tanulmányok szerint a leggazdagabbak 10 százaléka okozza ezt, és nem a népesség növekedése.

A nagycsaládok esetében az „emberi tőke” a legfontosabb: náluk nem keletkezik felesleg, forrásaikat nem luxustermékekre fordítják.

Az ELFAC főtitkára előadását azzal zárta, hogy a gyerekek az egész társadalom tanítói, általuk talán a karbonlábnyom is kisebb lehet.

A kutatásról Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke beszélt részletesen. A környezetvédelem és a gyermekvállalás általában negatív előjelű összekapcsolása és értelmezése gyakori beszédtéma manapság. 2021 tavaszán az Európai Nagycsaládos Szövetség (ELFAC) és a KINCS közös, online felmérésében arra volt kíváncsi, hogy a nagycsaládosok Európa-szerte mennyire éreznek felelősséget környezetünk védelme iránt, mennyire érdekli őket a fenntarthatóság témája. Tizenegy európai országból több mint 3000 kitöltött kérőív válaszai alapján megállapítható, hogy a legalább három vagy annál több gyermeket nevelő európai és magyar nagycsaládosokat foglalkoztatja a környezetvédelem (91% és 94%), és többségük kiemelten érdeklődik a téma iránt (58% és 61%). A környezet megóvása elsősorban gyermekeik jövője miatt fontos számukra (81% és 84%).

A felmérés rávilágít, hogy minél több gyermeket nevel valaki, annál inkább gondolja úgy, hogy nem mások, hanem a saját feladata megvédeni a környezetet, amit bizonyít, hogy a nagycsaládosok között kiemelkedően sokan vannak, akik szeletíven gyűjtik a szemetet (több mint 90 százalékuk). A nagycsaládosok egyáltalán nem értenek egyet azzal az állítással, hogy az éghajlati katasztrófa miatt nem érdemes gyermeket hozni erre a világra, de a többi európai nagycsaládos is erőteljesen elutasítja a gyermekvállalásnak és a környezeti katasztrófának az ilyen jellegű összekapcsolását.

Fűrész Tünde arról is beszélt, hogy 10-ből 9 ember környezettudatosan neveli a gyermekeit, az európai nagycsaládosoknak pedig a kétharmada környezettudatos. Azzal a negatív állítással, hogy „nem érdemes gyermeket szülni erre a világra” a NOE-tagok 80 százaléka nem ért egyet és a magyarok jelentős része 69 százaléka is elutasítja ezt.

A KINCS elnöke összefoglalójában kiemelte, hogy fontos lenne a stigmákat letörni az objektív eredményekkel, hiszen a több gyermek zöldebb jövőt jelent, a nagycsaládos lét és a környezetvédelem kéz a kézben jár.

A szombati nap során számos magyar és külföldi előadó erősítette meg ezeket a téziseket, Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke pedig azzal zárta a rendezvényt – visszautalva Novák Katalin szavaira -, hogy a szeretet bölcsője a család, ezt meg kell tartanunk. A nagycsaládban is ezt adjuk tovább, a Föld pedig a mi tükrünk: megmutatja, hogy bánunk „vele.”

Forrás: MTI

Fotók: Vadócz Dávid/KINCS

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. Oldalaink böngészésével elfogadja ezt. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.
Részletes információ Értem